Zalety i wady naczyń ze stali nierdzewnej

Ze stali nierdzewnej wykonuje się m.in. naczynia kuchenne. Garnki, miski, patelnie czy czajniki ze stali nierdzewnej to popularne elementy wyposażenia kuchni. Czy warto je kupować? Odpowiadamy.

Naczynia kuchenne

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów naczyń. Podczas wyboru najczęściej kierujemy się gustem i funkcjonalnością. Jednak dopiero połączenie tych dwóch elementów sprawia, że czajnik czy garnek spełnia nasze oczekiwania. Naczynia najczęściej są:

  • ceramiczne,
  • żeliwne,
  • aluminiowe,
  • ze stali nierdzewnej.

Zalety naczyń ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna jest dość popularnym materiałem wykorzystywanym do produkcji naczyń kuchennych. Garnki czy czajniki ze stali nierdzewnej szybko się nagrzewają, są łatwe w konserwacji i odporne na rdzę. Twardość materiału zawierającego chrom i nikiel sprawia, że są odporne na uszkodzenia mechaniczne – zarysowania czy odkształcenia. Nie trzeba, jak to jest w przypadku naczyń teflonowych, używać łyżek drewnianych czy takich wykonanych ze specjalnego tworzywa. Dodatkowo bogata oferta kolorów i kształtów pozwala na wybór garnka czy czajnika ze stali nierdzewnej dopasowanego do indywidualnych gustów. Tu design idzie w parze z funkcjonalnością. Naczynia ze stali nierdzewnej:

  • są odporne na uszkodzenia mechaniczne,
  • można je stosować na kuchenkach różnego typu,
  • można myć w zmywarce.

Wady naczyń ze stali nierdzewnej

Największą wadą naczyń ze stali nierdzewnej jest ich waga. Podobnie jak żeliwne są dość ciężkie, co może z kolei wpływać na komfort używania. Biorąc pod uwagę jednak zdecydowaną przewagę zalet, można śmiało stwierdzić, że garnek, patelnia czy czajnik ze stali nierdzewnej to dobry wybór do kuchni.