Czajnik to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Jaki jednak wybrać? Tradycyjny czajnik ze stali nierdzewnej czy elektryczny? Podpowiadamy.
Czajnik elektryczny
Ilość czajników dostępnych na rynku pozwala na wybór produktu idealnie dopasowanego do indywidualnych potrzeb każdego użytkownika. Czajniki elektryczne gotują wodę dość szybko, jednak ich podstawowym minusem jest fakt, że potrzebujemy również prądu. Dużo lepiej jest więc postawić na niezawodne rozwiązanie w postaci klasycznego czajnika z gwizdkiem, przeznaczonego do użytku na kuchenkach. Taki czajnik doskonale sprawdzi się nawet w awaryjnych sytuacjach.
Czajnik tradycyjny – niezawodność
Tradycyjny czajnik to najbardziej trwałe i funkcjonalne rozwiązanie, które zastosować można we wszystkich rodzajach kuchni:
- elektrycznej,
- gazowej,
- indukcyjnej,
- ceramicznej,
- halogenowej.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej odporne są na korozje, dzięki czemu można używać je przez bardzo długi czas bez obaw. Współczesne czajniki ze stali nierdzewnej nie są bardzo ciężkie, a szeroka oferta modeli pozwala na nieograniczony wybór.
Design i wygoda
Czajniki ze stali nierdzewnej wyposażone są w gwizdek (wbudowany na stałe lub dodatkowy) oraz uchwyt wykonany z tworzywa, dzięki któremu nie potrzebujemy dodatkowej ochrony przed ciepłem w postaci rękawicy kuchennej. Różne kształty i kolory czajników ze stali nierdzewnej pozwalają na wybór produktu idealnie dopasowanego do potrzeb i gustów użytkowników oraz wystroju kuchni.