Co warto wiedzieć o naczyniach ze stali nierdzewnej?

Co warto wiedzieć o naczyniach ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna to jeden z materiałów wykorzystywanych do produkcji naczyń kuchennych. Czajniki ze stali nierdzewnej, patelnie oraz garnki to projekty zaskakujące kolorami i formą. Co warto o nich wiedzieć?

Czym jest stal nierdzewna?

Stal nierdzewna to stop zawierający chrom i nikiel. Jest wyjątkowo trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo posiada właściwości antykorozyjne, co sprawia, że jest materiałem chętnie i często wykorzystywanym do produkcji naczyń kuchennych – garnków, misek, czajników czy patelni.

Do jakich kuchenek są przeznaczone?

Naczynia stalowe nie odkształcają się nawet w wyniku działania bardzo wysokiej temperatury. Szybko się nagrzewają, więc czas przygotowywania potraw nie jest długi. Doskonale sprawdzą się na wszystkich rodzajach kuchenek:

  • gazowej,
  • elektrycznej,
  • ceramicznej,
  • indukcyjnej,
  • halogenowej.

Design i funkcjonalność

Czajniki ze stali nierdzewnej, garnki czy patelnie często są cynkowane. Mogą być błyszczące lub matowe, a także pokryte kolorową powłoką. Szeroki wachlarz możliwości wizualnych sprawia, że wybór stalowych naczyń do kuchni staje się niezwykle prosty – bez problemu możemy dopasować kolor czy kształt czajnika ze stali nierdzewnej do indywidualnych preferencji, nie idąc na kompromis.

Zalety i wady naczyń ze stali nierdzewnej

Zalety:

  • odporne na uszkodzenia i odkształcenia
  • odporne na rdzę
  • można je stosować na każdej kuchence
  • niewymagające konserwacji

Wady:

  • duża waga

Naczynia ze stali nierdzewnej są często wykorzystywane w kuchni. Sprawdzą się podczas przygotowywania potraw wymagającego długiego gotowania, a różne wzory i modele dostępne na rynku z pewnością pozwolą na wybór produktu idealnie dopasowanego do indywidualnych preferencji estetycznych.